Кулінарія

Швидкі вуглеводи: список продуктів харчування

На перекуси між щільними прийомами їжі потрібно залишати не булочки і цукерки, горіхи і сухофрукти.
Людям, що мають схильність до розвитку цукрового діабету, слід вкрай обережно вживати продукти з високим ГІ.

Вуглеводи – це речовини, состоящиеиз молекул кисню, водню і вуглецю. У процесі обміну речовин в організмі вони перетворюються в джерело енергії – глюкозу.

В організмі глюкоза використовується для отримання енергії, але якщо вона не витрачається при малорухомому способі життя, не використана глюкоза відкладається у вигляді глікогену – полісахариду, утвореного залишками глюкози. Ця речовина являє собою запасний вуглевод організму і накопичується в м’язових тканинах печінки про запас або у вигляді підшкірного і внутрішньочеревного жиру.

Шефмаркет приготував для вас . Готуйте із задоволенням, а необхідні продукти ми привеземо до вас додому!

Згідно принципам правильного харчування в раціоні людини повинні переважати не швидкі вуглеводи, а продукти, в яких також містяться органічні кислоти, вітаміни і мінерали. До них відносяться овочі, зернові та фрукти.

Вуглеводні продукти бажано взаимозаменять. Наприклад, замість смаженої картоплі краще приготувати печену, замість цукру додавати в чай мед.

Сухофрукти і фрукти з швидкими вуглеводами бажано їсти окремо від основного обіду. Складаючи здоровий раціон харчування, дієтологи рекомендують враховувати принцип сумісності продуктів харчування:

  • не змішувати вуглеводи з жирними стравами;
  • при намір скинути вагу слід виключити швидкі вуглеводи як мінімум після обіду, а краще з раціону взагалі;
  • якщо не виходить відмовитися від шоколаду, краще купувати чорний з 70% вмістом какао;
  • солодкі напої, магазинне печиво, шоколадні цукерки мають потрапити під заборону – ці чисті калорії можуть дати підживлення, коли потрібне швидке відновлення, але частіше вони сприяють ожирінню і їх користь сумнівна.

Для зменшення навантаження на підшлункову залозу і для запобігання жирових відкладень оптимальним рішенням в здоровому харчуванні вважається значне обмеження в раціоні продуктів, що містять швидкі вуглеводи. В загальному випадку, не вдаючись у тонкощі значень глікемічного індексу, можна орієнтуватися для виключення на наступний приклад небезпечних продуктів:

  • білий хліб і борошняні вироби з білого борошна (торти, тістечка, печиво, булочки);
  • ковбаси;
  • мед;
  • магазинні солодощі (напої, газовані напої, цукерки);
  • крохмаль;
  • швидковідварювані макарони пом’якших сортів пшениці;
    картопля;
    овочі після термічної обробки, що з’явилися легкозасвоюваним крахмалем;
  • збагачені цукром консервовані фрукти, легко переходять у глюкозу;
  • алкоголь, особеннокрепкие спиртні напої та пиво;
  • цукор і вироби з його додаванням, морозиво, варення, джеми;
  • картопля смажена илифри;
  • фастфуд і майже всі страви в ресторанах швидкого харчування, що містять багато крохмалю і цукру.

Якщо виключити з раціону вищеперелічені продукти повністю не виходить, рекомендується включати в меню якомога рідше, щоб виключити такий мінус, як набір ваги. Це найпростіший варіант дієти, корисний для схуднення.

Велике значення має спосіб обробки таких продуктів. За загальним правилом час приготування і висока температура сприяють збільшенню цукру в готовому блюді. Наприклад, варену картоплю в мундирі буде менш шкідливий, ніж пюре з відвареного очищеного картоплі або взагалі смажена картопля.

Проте краще всього для здорового харчування, підбираючи продукти для раціону, звертати увагу на показники глікемічного індексу. В громадських закладах харчування це зробити буде складно, але для домашнього меню цілком реалізовується.

Список продуктів, що містять швидкі вуглеводи з середнім глікемічним індексом (55-70 одиниць)

До таких продуктів відносяться:

  • хліб та інша випічка з житнього борошна (грубого помелу);
  • відварені морква, горох, буряки;
  • ківі, банан, абрикос, ананас, і диня;
  • мед;
  • перловка, вівсяна каша, гречка, рисова, манна та інші крупи;
  • кукурудза, у тому числі попкорн;
  • картопля, зварена в мундирі.

Дані можна вживати в першій половині дня, не побоюючись негативних наслідків, але тільки в тому випадку, якщо не стоїть мета скинути велику вагу.

Список продуктів, в який входять швидкі вуглеводи з високим глікемічним індексом (вище 70 одиниць)

Такі продукти, на думку лікарів, приносять більше шкоди, ніж користі та заважають нормальному функціонуванню організму:

  • солодкі соки і кола (75);
  • будь-яка випічка з пшеничного борошна, або дріжджового листкового тіста, наприклад, ранковий тост на сніданок має ГІ в 100 одиниць;
  • обсмажену картоплю або фрі (95) і пюре (90);
  • батончики (Снікерс, Кіт-Кат, Марс) і шоколадні цукерки (70);
  • кавун (103);
  • фініки (146);
  • цукор і молочний шоколад (70);
  • мюслі з цукром і кукурудзяні пластівці (80-90);
  • сухофрукти і виноград (75);
  • чіпси (85);
  • алкоголь і пиво 3,0 % (115);
  • кукурудзяний сироп (115);
  • випічка, торти, тістечка і фастфуд (103);
  • кока-кола і газовані напої (102);
  • пастернак (97);
  • рисова локшина (95);
  • абрикоси і персики консервовані (91);
  • рис шліфований (90);
  • мед (90);
  • макаронні вироби з м’яких сортів пшениці (90);
  • булочка для гамбургера (88);
  • солоні крекери (80);
  • мюслі з горіхами і родзинками (80);
  • молоко згущене (80);
  • рис шліфований (80);
  • боби (80);
  • льодяникова карамель (80);
  • крупа манна (75);
  • тістечко з кремом (75);
  • кабачкова ікра (75);
  • сухарі (74);
  • пшоно і пшоняна крупа (71);
  • компоти (70);
  • коричневий цукор (тростинний) (70);
  • борошно і крупа кукурудзяна (70);
  • шоколад молочний, мармелад, зефір (70);
  • морозиво (70);
  • сирок глазурований (70).

У дужках наведено глікемічний індекс продукту.

Краще всього зберегти собі даний список і враховувати ГІ при .